JomGempaq Forum

Selamat datang ke Forum Jomgempaq


    Tips-tips forum yang berguna

    Share

    Adiex
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 975
    Age : 33
    Location : somewhere!
    Referral : Admin
    JGR : N/A
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-15

    info Tips-tips forum yang berguna

    Post by Adiex on Thu 10 Apr 2008, 10:40 pm

    Forum useful tips and information

    How to change you profile information?
    If your want to change your profile information, just go to :
    profile > Information

    How to add signature?
    Signature is small picture on your every post. to add it just follow this path :
    profile > signature > add any img on signature box by using [img][/img] code

    To attach you sig on your post :
    go to profile > Preferences > Always attach my signature > yes

    how to change Avatar?
    profile > Avatar > upload Avatar

    How to add topic as your favorites?
    Adding topic as favorites can make you easy to trace it back without search whole forum.

    To add topic as favorites :
    go to topic page > click 'Action' > choose 'Add to favorites'
    To open you favorites topic :
    go to profile > Favorites

    How to reply a activate private message popup
    this function allow you to get pop up windows every time your receive private message.
    profile > preferences > Notify on new Private Message : > yes

    Friends & foe management
    To activate friends & foe management just follow this path :
    profile >Friends and foes > add you friends or foe

    banyak lagi yang akan ditambah kemudian :)
    The staff,


    Last edited by Adiex on Sun 27 Apr 2008, 7:57 pm; edited 1 time in total

    gamemaster
    V.I.P
    V.I.P

    Male
    Number of posts : 276
    Age : 29
    Location : Duk Kat Atas Bukit
    Referral : Pakcik Google
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-19

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by gamemaster on Fri 11 Apr 2008, 12:30 am

    Friend amd foes ni untuk apa gunanya

    Admin
    Administrator
    Administrator

    Male
    Number of posts : 885
    Age : 28
    JGR : Tak Layak !!
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 8
    Registration date : 2008-02-28

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Admin on Fri 11 Apr 2008, 1:46 am

    gamemaster wrote:Friend amd foes ni untuk apa gunanya

    friends tu untuk kawan and foes tu untuk musuh..so ko boleh decide sape nak jadi kawan n musuh..

    gamemaster
    V.I.P
    V.I.P

    Male
    Number of posts : 276
    Age : 29
    Location : Duk Kat Atas Bukit
    Referral : Pakcik Google
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-19

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by gamemaster on Fri 11 Apr 2008, 1:52 am

    Oo

    Chiko
    Ahli Pendiam
    Ahli Pendiam

    Female
    Number of posts : 211
    Location : Selangor.
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-04-12

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Chiko on Thu 24 Apr 2008, 10:46 pm

    Macam mana nak buat kalau nak reply apa yang orang lain tulis kat atas.... alaaa... macam dalam kotak kelabu tuu. Sori ya... tak jumpa nak cari kat mana maklumlah saya budak baru belajar.....
    :03: :03: :03:

    Adiex
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 975
    Age : 33
    Location : somewhere!
    Referral : Admin
    JGR : N/A
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-15

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Adiex on Thu 24 Apr 2008, 10:55 pm

    ko gi kat post orang tu, lepas tu klik kat ikon 'quote' kat atas sebelah kanan > type mesej > send :p

    Chiko
    Ahli Pendiam
    Ahli Pendiam

    Female
    Number of posts : 211
    Location : Selangor.
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-04-12

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Chiko on Sat 26 Apr 2008, 10:21 am

    Dah agak dah.... cuma nak confirm je.
    :03: Thanks.

    Jutawan
    Ahli Pendiam
    Ahli Pendiam

    Number of posts : 107
    JGR : 100
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-04-27

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Jutawan on Sun 27 Apr 2008, 2:49 am

    Kena lepak sini sebab nak tahu tip2 berguna. Salam admin, saya budak baru belajar.

    gamemaster
    V.I.P
    V.I.P

    Male
    Number of posts : 276
    Age : 29
    Location : Duk Kat Atas Bukit
    Referral : Pakcik Google
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-19

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by gamemaster on Sun 27 Apr 2008, 3:03 am

    amik galah tolong tunjukkan.. saya budak baru belajar, kalau salah belasah2kan.. :03:

    Adiex
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 975
    Age : 33
    Location : somewhere!
    Referral : Admin
    JGR : N/A
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-15

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Adiex on Sun 27 Apr 2008, 6:19 pm

    Jutawan wrote:Kena lepak sini sebab nak tahu tip2 berguna. Salam admin, saya budak baru belajar.
    hello & welcome :)

    Jutawan
    Ahli Pendiam
    Ahli Pendiam

    Number of posts : 107
    JGR : 100
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-04-27

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Jutawan on Sat 03 May 2008, 2:51 pm

    Thank you for the warm welcome. Harap dapat menyumbang sebaik mungkin. haha

    copernicus
    Ahli Baru
    Ahli Baru

    Male
    Number of posts : 80
    Age : 33
    Location : kota bharu, kelantan, pantai timur MALAYSIA
    JGR : 550
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-06-30

    info menarik... bertanya...

    Post by copernicus on Wed 16 Jul 2008, 2:42 pm

    menarik juga forum ni ya... :)

    saya biasa di forum-forum yang dijana vBulletin. tapi... forum yang dijana phpbb ni pun menarik juga ya... masing-masing ada kelebihannya yang tersendiri... :)

    seperkara, saya ingin bertanya:

    - adakah topik-topik yang ditunjuk di setiap sub-forum di JG ini ditujukkan berdasarkan 'last post time' atau 'topic start time'? maaflah jika bertanya ini... kerana memandangkan saya biasa di forum-forum yang dijana vBulletin, fungsi ini ada. jika tiada di JG ini... saya harap... ia diadakan... berkesan amat fungsi ini! :)


    Last edited by copernicus on Wed 16 Jul 2008, 2:50 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : tambah soalan...)

    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 30
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Castezar on Wed 16 Jul 2008, 3:24 pm

    copernicus wrote:adakah topik-topik yang ditunjuk di setiap sub-forum di JG ini ditujukkan berdasarkan 'last post time' atau 'topic start time'? maaflah jika bertanya ini... kerana memandangkan saya biasa di forum-forum yang dijana vBulletin, fungsi ini ada. jika tiada di JG ini... saya harap... ia diadakan... berkesan amat fungsi ini! :)
    Ya, mengikut last post time. :)
    Encik juga boleh menggunakan link "Lihat post baru" yang disediakan di sebelah kanan setiap mukasurat:


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    copernicus
    Ahli Baru
    Ahli Baru

    Male
    Number of posts : 80
    Age : 33
    Location : kota bharu, kelantan, pantai timur MALAYSIA
    JGR : 550
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-06-30

    info terima kasih...

    Post by copernicus on Wed 16 Jul 2008, 3:39 pm

    terima kasih Castezar. senyum huhuhu... berencik-enciklah pula... haha

    apa pun, saya sangat mencadangkan agar pihak JG dapat menambahkan fungsi supaya adakan pautan untuk melihat topik-topik terkini di setiap sub-forum. pada pendapat saya... fungsi ini adalah teramat penting. utamanya... para forumer tidak akan terlepas apa-apa topik yang terkini di sub-sub forum yang mereka minati...

    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 30
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Castezar on Wed 16 Jul 2008, 3:48 pm

    Ya sama-sama.. :)
    Err.. Tapi topik-topik di setiap sub-forum memang disusunkan mengikut post terkini (secara defaultnya)..


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by blackrose on Thu 24 Jul 2008, 5:28 pm

    Untuk posting bergambar (memasukkan gambar di dalam posting)
    Klik button "Host an image"

    pastu pilih gambar yg nak di upload dari komputer
    pastu klik kat host it...pastu dia kan keluar camni :


    klik kat copy yg kedua pastu klik kanan kat link tu...copy dan pastekan kat topik yg nak di postkan tuh senyumm



    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by blackrose on Thu 24 Jul 2008, 5:35 pm

    Untuk membuat hide link - iaitu link yg disembunyikan. kaedah ini dilakukan utk menyembunyikan link dan hanya boleh dilihat dengan mreply post di topik berkenaan. ini utk mengelakkan non-member mendapatkan link tersebut

    CARANYA :
    Klik pada button others dan pilih hiding


    *** tetapi harus diingat..sekiranya anda menggunakan hide link ini..tolong buat amaran dibawahnya bahawa "perlu reply post utk melihat link"

    Untuk membuat spoiler - iaitu hidekan quotation/image. tapi kaedah spoiler ini masih boleh di lihat oleh semua member dan tak perlu reply post utk melihatnya...hanya klik paka perkataan "spoiler" sahaja..

    Spoiler biasanya dilakukan utk menyembunyikan gambar yg bersaiz besar supaya mempermudahkan dan mempercepatkan lg porses loading

    CARANYA :
    Klik pada button others...dan pilih sopiler


    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    Adiex
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 975
    Age : 33
    Location : somewhere!
    Referral : Admin
    JGR : N/A
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-15

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Adiex on Thu 24 Jul 2008, 11:45 pm

    copernicus wrote:terima kasih Castezar. senyum huhuhu... berencik-enciklah pula... haha

    apa pun, saya sangat mencadangkan agar pihak JG dapat menambahkan fungsi supaya adakan pautan untuk melihat topik-topik terkini di setiap sub-forum. pada pendapat saya... fungsi ini adalah teramat penting. utamanya... para forumer tidak akan terlepas apa-apa topik yang terkini di sub-sub forum yang mereka minati...
    alo coper,
    memang hajat dihati nak buat bende ni tapi apakan daya dengan option yang terbatas, so maybe susah sikit nak buat hmm1

    Sponsored content

    info Re: Tips-tips forum yang berguna

    Post by Sponsored content Today at 4:22 am


      Current date/time is Sun 11 Dec 2016, 4:22 am