JomGempaq Forum

Selamat datang ke Forum Jomgempaq


    unit trust... jom menabung sambil melabur

    Share

    zaibatsu
    V.I.P
    V.I.P

    Male
    Number of posts : 263
    Age : 30
    Location : malaysia,Lembah Klang
    JGR : 50
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-03-12

    loving unit trust... jom menabung sambil melabur

    Post by zaibatsu on Fri 18 Jul 2008, 11:53 am

    Assalamualaikum


    ok..dlm topik ni, nak crita pasal investment vehicle, yakni pelaburan2 yang ada dlm malaysia.



    kita sumer org mesti ada akaun simpanan kan dkt mana2 bank? saving account pun ada dividend tau. tp usually 1% j.



    pelaburan yg kedua ialah di FD (fixed deposit). selalunya fixed deposit ni kita bleh decide nak letak brapa bulan. dan return rate dia dlm 3-4% la.



    kemudian kita ada tabung haji. ni org melayu mmg suka letakkan duit dlm tabung haji ni, sbb nak wat simpanan gi haji kan. ok, last yr punya dividend tabung haji declare 4.25%.



    EPF iaitu KWSP. saya tau ramai yg dlm nih ada akaun epf. mesti dah beratus2 ribu! hehe ok, epf ni ada 2 akaun kan? akaun satu untuk persaraan dan pelaburan, manakala akaun 2 ialah akaun belasahan sebab org byk kuarkan duit dari akaun 2 ntuk sbrang perbelanjaan yg dibenarkan. last yr dividend yg dinyatakan oleh KWSP ialah 5.15%.



    hmm, yang nih pun, rata2 ramai melayu ada akaun ni. ASB. ASB juga merupakan unit amanah, nama pun AMANAH SAHAM BUMIPUTERA. return dia sekrang ni average 7-9%



    yang nih, ialah yg kita duk promo2 skang nih. UNIT TRUST, or unit amanah. average return 8-12%. eh, 8-12% je ker? macam nih, consultant akan dikira melanggar etika kalau menjanjikan pulangan yang byk kepada clients. sbb kita x tau wat will happen in the future. 8-12% tu kita amik based on average return for our conservative fund. klu according to past few years back, byk fund mencatatkan pulangan more than 20% each yr, due to the good market fluctuation.



    last skali, stock market. wow, this thing, klu ada brani, duit banyak masyuk, bleh la try main. klu terrer, u can gain up to 400%, but if not, down fall 400% gak. heh



    so, klu tgk dkt ketujuh2 investment vehicles ni, korang buat la pilihan, dkt mana yg rasa2 selamat, memberi pulangn yang konsisten, dan risiko yg stabil.



    ahmad mujahid mat rasid

    Islamic Unit Trust Consultant

    a_mujahyd@yahoo.com

    ID YM:a_mujahyd

    +6013 356 3537

      Current date/time is Sun 04 Dec 2016, 8:12 pm