JomGempaq Forum

Selamat datang ke Forum Jomgempaq


    Kemusykilan Matematik???

    Share

    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    info Kemusykilan Matematik???

    Post by ifilasaila on Wed 16 Jul 2008, 11:51 pm

    Kemusykilan Matematik???

    Castezar nak beli baju kat Jom Gempak Shoppe berharga rm50. Die pinjam kat Adiex rm25 dan die pinjam kat KakRose lagi rm25 so die pegi la nak beli baju tu.

    Masa die pegi, die tgk baju tu ada diskaun for JG members, so baju tu skarang berharga rm45.
    Die bayar rm50 dan die pun dapat baki rm5.

    Sekembalinya dia dari kedai, die pun pulangkan kat Adiex rm1 dan kat Kakrose rm1. (konon2 nak pau la lebihan tue..) jadi pada die sekarang ada rm3.

    Bila Castezar kira balik, slps memulangkan rm1 tadi maka die masih berhutang dgn Adiex rm24 dan dgn Kakrose rm24 jgk. so menjadikan jumlah hutang dia ialah rm48.

    bila dia campur balik dgn duit yang die ade di tgn rm3 maka jumlah skrg jadi rm48 + rm3 = rm51..! kenapa boleh ade rm51? sedangkan die pinjam rm50 je tadi?

    Kemusykilannya, mana datang lak extra rm1 tu pulak !? suspect (sambil diiringi background lagu x-files)

    zaibatsu
    V.I.P
    V.I.P

    Male
    Number of posts : 263
    Age : 30
    Location : malaysia,Lembah Klang
    JGR : 50
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-03-12

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by zaibatsu on Thu 17 Jul 2008, 12:45 am

    RM1 tu dtgnye dr diskaun tu...
    spatutnye, untuk kire hutang yg castezar perlu byr kpd adiex n kakrose, x prlu masukkan jmlah baki pd tgn yg ad pd castezar..
    kalo amik jgk, akn berlaku la lebihan dan kekurangan pd kiraan..
    e.g:

    adiex kakrose castezar jumlah
    RM25-RM1 RM25-RM1 RM5-RM2
    =RM24 =RM24 =RM3 24+24+3=51

    let say castezar mmbayar RM2 pd adiex n kakrose
    RM25-RM2 RM25-RM2 RM5-RM4
    =RM23 =RM23 =RM1 23+23+1=47

    jadi, castezar sepatutnye mmbyr same rate
    RM25-RM2.5 RM25-RM2.5 RM5-RM5
    =RM22.5 =RM22.5 =0 22.5+22.5=45

    sepatutnye, baki duit tu perlu dibayar same rate, dgn itu cash in hand pd castezar bru jd 0. jd, jmlah hutang, sme ngn jmlah harga baju.

    p/s: berlaku jujurlah dlm setiap perkara... hehehe

    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by ifilasaila on Thu 17 Jul 2008, 1:14 am

    poning acik..!
    tu la masalah nyo.. masalahnyo si castezar tu dgn sengajo xnak pulangkan rm3 supaya soalan matematik ni wujud. jadi macamana penyelesaian dan penjelasan (yg ringkas dan tepat) yg blh mengungkai kemusykilan ini?

    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 29
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Castezar on Thu 17 Jul 2008, 1:43 am

    Nanti, den dah lupo camano gayo nak kigho ni.
    Tu lah maghin laie den suroh encik adiex ngan kak rose ni kigho guno kekeletor, congak jugak yang diguno. Paghah ni dah jadi masalah negagho!!

    Apo2 pun acik, eden tak bosalah dalam hal ni do.
    Jangan buek den camni cik, kang tau dek omak den, patah ghiuk bahu den di baling dek kuali kang.

    Biar org laen jawab dulu yo, kang den datang laie bawak jawapan boto seboto2 e..


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    ijakstory
    Nice boy from Keramat
    Nice boy from Keramat

    Male
    Number of posts : 3285
    Age : 37
    Location : AU3 Keramat Key EL
    JGR : 800
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-14

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by ijakstory on Thu 17 Jul 2008, 4:46 am

    Castezar wrote:Nanti, den dah lupo camano gayo nak kigho ni.
    Tu lah maghin laie den suroh encik adiex ngan kak rose ni kigho guno kekeletor, congak jugak yang diguno. Paghah ni dah jadi masalah negagho!!

    Apo2 pun acik, eden tak bosalah dalam hal ni do.
    Jangan buek den camni cik, kang tau dek omak den, patah ghiuk bahu den di baling dek kuali kang.

    Biar org laen jawab dulu yo, kang den datang laie bawak jawapan boto seboto2 e..

    pening... pening... confused:

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by blackrose on Thu 17 Jul 2008, 11:51 am

    ifilasaila wrote:
    bila dia campur balik dgn duit yang die ade di tgn rm3 maka jumlah skrg jadi rm48 + rm3 = rm51..! kenapa boleh ade rm51? sedangkan die pinjam rm50 je tadi?

    Kemusykilannya, mana datang lak extra rm1 tu pulak !? suspect (sambil diiringi background lagu x-files)
    hmmmm...
    camne boleh jadi rm51?

    agaknya duit dalam kocek cas kut...rm1 tu duit cas sendiri kot...eh tak jugak...
    huh! confusing...
    bila aku hayati dan fahami balik utang cas ni..mula tu dah betul dah tu...
    tp confuse jugak...camne bleh timbul rm1 tu ye?

    adeh...jap pikir jap...(sambil tiru jawapan cas)

    *** cas..takpelah..rm1 tu ko amek jelah...aku halalkan haha



    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by ifilasaila on Thu 17 Jul 2008, 12:55 pm

    alhadulillah.. mcm tu lah yg bagus... patutnya, kakrose halalkan je terus rm25 tu, baru besar sikit pahala yg kita dapat. soalan matematik ni pun x timbul dah.. maklumlah bersedekah kpd yg memerlukan... yeaaa

    kalau xnak bagi kat cas, bg pd saya pun ok.. hehe.. msh menunggu bbrp respon lagi sblm memberi jwpn yg tepat padat latest dan terkini..

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by blackrose on Thu 17 Jul 2008, 3:51 pm

    ifilasaila wrote:alhadulillah.. mcm tu lah yg bagus... patutnya, kakrose halalkan je terus rm25 tu, baru besar sikit pahala yg kita dapat. soalan matematik ni pun x timbul dah.. maklumlah bersedekah kpd yg memerlukan... yeaaa
    hehehe...no problem..saya halalkan rm25 tu skali...pastu bagi kat ustaz skali..
    nah...bahagi dgn cas ye


    siapa lagi yg nak???


    ifilasaila wrote:kalau xnak bagi kat cas, bg pd saya pun ok.. hehe.. msh menunggu bbrp respon lagi sblm memberi jwpn yg tepat padat latest dan terkini..
    menanti jawapan yg tepat...
    sambil menunggu jawapan cas utk ditiru


    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 29
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Castezar on Thu 17 Jul 2008, 4:11 pm

    ifilasaila wrote:Sekembalinya dia dari kedai, die pun pulangkan kat Adiex rm1 dan kat Kakrose rm1. (konon2 nak pau la lebihan tue..) jadi pada die sekarang ada rm3.

    Bila Castezar kira balik, slps memulangkan rm1 tadi maka die masih berhutang dgn Adiex rm24 dan dgn Kakrose rm24 jgk. so menjadikan jumlah hutang dia ialah rm48.
    Kat sini lah salah kiranya...

    Baki dalam tangan Castezar ada RM3,
    Castezar masih berhutang dengan Adiex & Kak Rose masing2 RM24,
    So, jumlah hutang Castezar dengan mereka RM48 (ok kat sini dah betul RM48).

    Tapi dalam tangan Castezar tadi ada RM3, bermakna dari hutang RM48 tu dia mampu bayar sebanyak RM3, iaitu RM1.50 kepada Adiex dan RM1.50 kepada Kak Rose.
    Jadi RM48 - (RM1.50 + RM1.50) = RM45 hutang yang tinggal..

    Jadi, RM45 bahagi antara Adiex & Kak Rose = RM22.50 setiap seorang.
    Bermakna tadi Castezar dah bayar sebanyak: (RM1 + RM1.50) x 2 = RM5 (semua duit baki).

    Tinggal sekarang kena cari balik RM45 untuk settlekan hutang sebanyak RM50 tersebut...


    Begitulah al-Kisah nyaaaaaa................................................

    * Kak Rose ni kaya betul, RM50 terus dia bagi.. Duit baru pulak tu.. Umphh! Bau Bank Negara.. haha. Jom ustaz saya belanja Roti Naan Tandoori. Haha. Ustaz bayar saya punya, saya bayar ustaz punya. wakaka duit duit duit duit duit


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by blackrose on Thu 17 Jul 2008, 5:16 pm

    jawapan saya sama seperti jawapan di atas ustaz

    *** (nak tiru italic jugaklah)..hehehe... haha eh cas..jgn kebas duit ustaz...kang wujud plak soalan math yg lain kang


    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 29
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Castezar on Thu 17 Jul 2008, 5:35 pm

    Hahaha.
    Nak kebas jugak, ustaz lambat sangat tuntut hadiah tu.
    Kiranya saya ni 'wakil kepada' je la.. Boleh ye boleh ye..?

    Spoiler:

    "Eh ape tu! Cuba tengok kat matahari sekarang!!" kata Castezar (sambil ambil duit ustaz, masuk dalam poket)

    "Err! KAK ROo..."

    Tiba-tiba, "Chait! Ptuih? Ada lalat masuk lak mulut" (jangan risau ini hanya Iklan Racun perosak. Gunakan Sheildtox Attack!).

    ...(Tiga minit kemudian)... "Err! KAK ROSE!! EDEN BALIK DULU YEEE!!", jerit Castezar tergesa-gesa kepada Kak Rose yang ade kat luar rumah. ('kang apak den balik, laman rumah bolom komas laie tu') bisik Castezar di dalam hati.

    "HA YE LA..!".........'takde ape pun kat matahari ni, ape-ape aje la si Castezar ni'.. Kak Rose pun masuk ke rumah...

    -TAMAT-


    Ok back, saya ada soalan matematik seterusnya, khas untuk ustaz jawab ni. Yang lain kalau nak jawab pun dipersilakan.


    [][][][][][][]][][][][]
    Masa Kak Rose bagi RM50 untuk dibahagikan antara Ustaz ifilasaila dan Castezar.
    Tiba-tiba Kak Rose lari keluar rumah.
    Masa Kak Rose masuk rumah balik, dier tengok Castezar dah ambil RM25 (bahagian dia).
    Pastu Kak Rose check, RM25 ustaz ifilasaila pun tak ade.
    [][][][][][][][][][][]

    Soalannya:
    1. Kenapa Kak Rose lari keluar rumah?
    2. Kak Rose pakai selipar tak masa tu?
    3. Mana pergi duit ustaz? (ele korang dah mulo la tu nak tuduh den..)
    Soalan tamat.

    Sekian._


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by blackrose on Thu 17 Jul 2008, 6:29 pm

    wakakakakak wakaka
    adehlah si cas ni...ada jek idea dia..sakit perut aku gelak
    ini soalan betul ke cubaan?

    adehlah...soalan ko cepu perak betollah
    seperti biasa...aku meniru...kali ni aku nak tiru jawapan ustaz


    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by ifilasaila on Thu 17 Jul 2008, 6:41 pm

    blackrose wrote:
    hehehe...no problem..saya halalkan rm25 tu skali...pastu bagi kat ustaz skali..
    nah...bahagi dgn cas ye


    siapa lagi yg nak???


    x nak ah.. duit rm50 baru xleh masuk cash deposit machine!

    p.s. sapa pernah tau duit kertas rm2 boleh tambah signal handpone !? shocked

    zaibatsu
    V.I.P
    V.I.P

    Male
    Number of posts : 263
    Age : 30
    Location : malaysia,Lembah Klang
    JGR : 50
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-03-12

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by zaibatsu on Fri 18 Jul 2008, 12:01 pm

    ifilasaila wrote:
    blackrose wrote:
    hehehe...no problem..saya halalkan rm25 tu skali...pastu bagi kat ustaz skali..
    nah...bahagi dgn cas ye


    siapa lagi yg nak???


    x nak ah.. duit rm50 baru xleh masuk cash deposit machine!

    p.s. sapa pernah tau duit kertas rm2 boleh tambah signal handpone !? shocked

    ho, saye tau, saya tau...hehehe

    iris87
    V.I.P
    V.I.P

    Female
    Number of posts : 2214
    Age : 29
    Location : PeraK
    JGR : 600
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Reputation : 0
    Duit : 6
    Registration date : 2008-04-02

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by iris87 on Fri 18 Jul 2008, 1:02 pm

    ifilasaila wrote:
    blackrose wrote:
    hehehe...no problem..saya halalkan rm25 tu skali...pastu bagi kat ustaz skali..
    nah...bahagi dgn cas ye


    siapa lagi yg nak???


    x nak ah.. duit rm50 baru xleh masuk cash deposit machine!

    p.s. sapa pernah tau duit kertas rm2 boleh tambah signal handpone !? shocked


    eh yeke 2ringgit ley tmbh signal handphone ??..camne erk ustaz??..kat sini selalu x de line..heee

    ijakstory
    Nice boy from Keramat
    Nice boy from Keramat

    Male
    Number of posts : 3285
    Age : 37
    Location : AU3 Keramat Key EL
    JGR : 800
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-14

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by ijakstory on Fri 18 Jul 2008, 1:29 pm

    ifilasaila wrote:

    p.s. sapa pernah tau duit kertas rm2 boleh tambah signal handpone !? shocked


    Cara Baru Mendapatkan Signal HP kamu FULL!


    Handphone ataupun telefon bimbit secanggih mana pun tidak berguna sekiranya coverage tak ada kan? . Di dalam lif dan basement tempat parking
    kereta merupakan antara kawasan 'pantang' bagi handphone (hp). Ini kerana
    di tempat-tempat tersebut coverage hp amat rendah sehingga 1 bar dan
    kadang-kadang tiada langsung!

    Bayangkan sekiranya anda berada dalam situasi yang yang cemas dan amat
    memerlukan pertolongan. Tetapi hp mahal anda itu tidak dapat melaksanakan
    tugasnya dengan cemerlang. Tentu anda mempunyai sebab munasabah untuk berasa kecewa dan menyesal bukan???

    Ini satu informasi untuk anda dan sesiapa sahaja yang menggunakan hp 1G,
    2G ataupun 3G. Dengan menggunakan wang kertas RM2 sahaja anda boleh mendapatkan full bar untuk hp walaupun di mana sahaja anda berada.
    Ini kerana wang kertas RM2 mempunyai satu elemen untuk 'boost up' coverage hp anda. Mungkin anda berasa sedikit hairan. Tetapi percayalah ini merupakan satu kenyataan yang tidak boleh dinafikan!!!

    Kaedah ini sesuai untuk semua pengguna 013, 016, 019, 012, 017 dan sebagainya.

    Caranya ( Perhatian sila baca dan ikuti langkah-langkah ini dengan teliti) :
    Langkah 1 : Off atau matikan hp anda.

    Langkah 2 : Lipatkan wang kertas RM2 menjadi sama saiz dengan bateri hp anda.Kemudian selitkan duit yang telah dilipat tadi bersama bateri hp anda.

    Langkah 3 : On atau hidupkankan semula hp. Periksa bar pada hp anda. Semasa hp anda on, pastikan kod 'ID. 10T' tertera pada skrin hp anda. Sekiranya kod 'ID. 10T' tertera di skrin, hp anda tidak akan mengalami
    masalah coverage lagi!


    *Sila ambil perhatian*
    Sekiranya kod 'ID.10T' tidak tertera pada skrin, sila periksa sebuah satelit
    yang besar di belakang wang kertas RM2 tersebut.
    Pastikan sama ada satelit tersebut berfungsi dengan baik atau tidak.
    Sekiranya masih tidak berjaya, sila ketuk-ketuk sikit hp anda dengan duit
    RM2 tu sekali. Sila periksa samada tengkolok Agong jatuh ataupun tidak.
    Kedudukan tengkolok yang tidak stabil mungkin penyebab mengapa kod 'ID.10T' tidak muncul di skrin hp anda. Kalau masih tidak berjaya hentakkan hp di dahi anda 10 kali. Mungkin kod 'ID.10T' dah bertukar menjadi 'IDIOT' ! Sape tahu yer tak?? Nasib baik duit RM2 tak dicetak lagi. Kalau tidak, lagi ramai yg fikir benda ni betul-betul...tapi cobaan.....

    Disturbance
    V.I.P
    V.I.P

    Male
    Number of posts : 130
    Age : 25
    Location : Sepang, Selangor
    Referral : adiex
    JGR : 750
    Maritial status : Single
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-04-25

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Disturbance on Fri 18 Jul 2008, 1:58 pm

    Ceh. Cobaan...
    Pulangkan 3 minit ku membace artikel pasal RM2 ni!

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by blackrose on Fri 18 Jul 2008, 2:05 pm

    ijakstory wrote:
    Handphone ataupun telefon bimbit secanggih mana pun tidak berguna sekiranya coverage tak ada kan? . Di dalam lif dan basement tempat parking
    kereta merupakan antara kawasan 'pantang' bagi handphone (hp). Ini kerana
    di tempat-tempat tersebut coverage hp amat rendah sehingga 1 bar dan
    kadang-kadang tiada langsung!

    [b]ceh...ko copy kat humour ye haha haha


    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by ifilasaila on Fri 18 Jul 2008, 2:33 pm

    ijakstory wrote:
    *Sila ambil perhatian*
    Sekiranya kod 'ID.10T' tidak tertera pada skrin, sila periksa sebuah satelit
    yang besar di belakang wang kertas RM2 tersebut.

    Pastikan sama ada satelit tersebut berfungsi dengan baik atau tidak.
    Sekiranya masih tidak berjaya, sila ketuk-ketuk sikit hp anda dengan duit
    RM2 tu sekali.



    sorry ek.. maaf zahir batin.. haha

    p.s. bro ijak misti dah pernah try ketuk sebelom nih.. hehe

    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 29
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Castezar on Fri 18 Jul 2008, 5:14 pm

    Hohoho.
    Itu macam ya...

    Ini ada berita tergempar! affraid


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by blackrose on Fri 18 Jul 2008, 5:45 pm

    eh...ko guna ape cas utk buat pict mcm ni? haha


    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 29
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Castezar on Fri 18 Jul 2008, 6:04 pm

    Guna website ni: Fodey


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by ifilasaila on Fri 18 Jul 2008, 6:56 pm

    dah.. dah.. lari fokus dah.. nak bagi jwpn lg tak.. !?
    memandangkan masa dah time tambah pula kakrose & cas dah kesuntukan idea utk menjawab, jadi saya bagi lah jwpn yg telah menyebabkan krose dan cas saling mengaku bhwa duit rm1 itu td mereka yg punya.

    jgn disalahkn cas yg nak amik rm3 tu, dan jgn pula disalahkn adiex dan krose yg xnak menghalalkn duit yg diberipinjam itu. tp salahkanlah org yg buat soalan nih. bukan saya tau! tp soalan yg dibuat tidak mengikut formula dan kaedah semulajadi ilmu hisab.

    jawapan :sebenarnya tidak ada langsung duit rm1 jatuh dr langit ataupun keluar dr sumber yg tdk diduga. x timbul soal dr mana datang rm1 itu sebab sepatutnya perkiraan dibuat begini :
    hutang (rm25-rm1) + (rm25-rm1) = rm48
    harga baju selepas diskaun = b]rm45[/b]
    jadi jumlah duit yang ada pd tangan cas : rm48 - rm45 = RM3
    itulah duit yg ada pd tangan cas RM3 tu, mana ada lebih singgit pun.

    yang jadi kompius tu bila semua beriya2 kira RM48 + rm3 tu sape yg suruh..!?
    itu pasyal la jadi rm51! hehe

    bersedia utk formula matermatik seterusnya ?

    blackrose
    Every Rose Has It's Torn
    Every Rose Has It's Torn

    Female
    Number of posts : 4718
    Age : 36
    Location : Di Belakang Anda..!!
    JGR : 1600
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 19
    Registration date : 2008-03-24

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by blackrose on Fri 18 Jul 2008, 7:00 pm

    ifilasaila wrote:
    yang jadi kompius tu bila semua beriya2 kira RM48 + rm3 tu sape yg suruh..!?
    itu pasyal la jadi rm51! hehe

    bersedia utk formula matermatik seterusnya ?
    *** jentik telinga cas...

    itulah cas..ko lah ni..
    apelah...aku dah bagi duit pon masih gak nak kira rm3 tu..
    haha

    ok...apa soalan seterusnya?


    _________________


    ~ U Dont Marry With Someone U Can Live With, But U Marry Someone U Cannot Live Without ~

    ~ BlackRose's Blog ~


    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 29
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Castezar on Fri 18 Jul 2008, 7:23 pm

    Haha. Sampainya hati mu....

    Rasanya bukan saya dah bagi jawapan ke kat ::SINI::..
    TETTT!!
    Ha.. Kantoi tak perasan yeaa...


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    Sponsored content

    info Re: Kemusykilan Matematik???

    Post by Sponsored content Today at 4:20 am


      Current date/time is Mon 05 Dec 2016, 4:20 am