JomGempaq Forum

Selamat datang ke Forum Jomgempaq


    Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Share

    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    x percaya Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by ifilasaila on Wed 16 Jul 2008, 11:00 pm

    Oleh kerana harga minyak naik sekaligus akan menaikkan juga harga yang lain2, berikut adalah cara2 nak saving dengan mengubah cara hidup anda spt yg dipromotekan oleh kerajaan.
    "Ubah cara hidup anda (lifestyle)"

    Part A (Kenderaan)

    1) Yg Macho naik keta CC besar boleh tukar ke keta cc kecil (kancil etc)

    2) Yg naik kancil tu leh tukar ke naik moto

    3) Yg naik moto tu boleh tukar ke naik beskal

    4) Yg naik beskal tu boleh tukar ke jalan kaki

    5) Yg jalan kaki tu boleh tukar ke tumpang orang (jiran - kawan)

    6) Yg asyik tumpang orang tu kalau tak tahan malu boleh beli keta.
    Lagi besar CC lagik macho. Sila rujuk nombor 1


    Part B (Elektrik)

    1) Jgn bayar bil anda.. biar diorang potong.. so tak payah la bayar lagi lepas tu.

    2) Jual je semua barang elektrik anda (TV, radio, dvd player etc).
    Tak de peluang dan alasan utk anda nak pakai elektrik.

    3) Pakai lilin atau unggun api untuk menerangi malam anda. Ini adalah bagus untuk mengeratkan hubungan keluarga terutama suami isteri. hehehe

    4) Kalau perlukan lampu juga anda boleh gunakan lampu beskal anda.
    Apa lagi mau lampu kayuh dan onkan dynamo beskal tuh. Kalau anda bijak mungkin anda boleh suruh hamster anda berlari mengelilingi roda yg dilengkapi dynamo. Tapi kena pastikan dulu yg hamster anda pandai mengayuh beskal.

    5) Buat aktiviti malam (bukan yg sulit2) anda di tempat awam. Tempat ni lampu dia terang macam lampu stadium. Sebagai contoh anda nak lipat kain di waktu malam. Bawak je bundut kain anda bersama jiran2 ke Dataran Masjid Putrajaya dan lipat di situ. (Utk orang putrajaya aje..)

    6) Handphone anda kehabisan bateri? Jgn risau .. recharge je hp atau barang2 elektrik anda kat opis atau di tempat2 awam yg ada soket elektrik (hospital, balai raya, Pejabat YB) haha kerajaan akan tolong bayarkan bil elektrik untuk anda. Hehe bijak bukan?

    7) Nak tengok TV? tgk je kat rumah jiran atau restoran/warung yg berdekatan. Tapi order la air suam atau teh O utk cover macho anda.


    Part C (Makanan)

    1) Tanam tanaman yg boleh dimakan disekeliling rumah anda. seperti sayuran, kekacang, ulam dll *Nota - tanam orang mati tidak akan membuahkan hasil maksima.

    2) Gunakan dapur kayu api atau dapur minyak tanah untuk memasak. Makan mentah pon ok gak kalau lalu.

    3) Kalau selalu makan beras siam tu cuba try ubi kayu plak. Ni tanam sekeliling rumah la.

    4) Schedule appointment meeting di pejabat anda. Includekan makan2 atau jamuan. Tak de jamuan jgn pergi..

    5) Malam jumaat jgn lupa baca yasin kat msjid/surau. Kalau ada tahlil atau doa selamat mesti ada paling koman nasik lemak bungkus, bubur lambuk atau pisang.

    6) Kalau VIP/ YB kawasan anda buat open house. Jgn lupa bawak tupperware atau mangkuk tingkat dan tapau sebanyak mungkin. Secara tidak langsung akan tersampailah mesej "rakyat berjimat cermat dan ubah cara hidup" kepada VIP/YB anda.

    7) Makan je nasik lemak RM1 setiap hari. Kalau satu hari pagi,tghhari dgn malam baru RM3. Kalau setahun 365 X RM3 baru RM1095 Wuiii save gileerr... wakaka

    Ape2hal pun, kita hanya mampu merancang, dan Tuhan sahaja yg menentukan... Wallahualam

    Castezar
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 370
    Age : 29
    Location : Rumah mak & ayah....
    JGR : 470
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-10

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by Castezar on Wed 16 Jul 2008, 11:10 pm

    Kalau nak online pulak camaner nanti nye ustaz.. Kat CC mahal.
    Tak dapek la den masuk JG ni laie kang. wakaka
    20 hari 30 malam den nangeh berguling nanti..

    Setahun belanja RM1095, wakaka betol-betol ho liao betol-betol saving..


    _________________

    "Alif Mim Nun Wau... Alif tendang Wau...? Sarkis" - Sudin
    ...sejuknyaa hati tengok avatar kanak-kanak...

    ifilasaila
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 546
    Age : 40
    Location : Country Homes, Rawang
    JGR : 1166
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-05-16

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by ifilasaila on Wed 16 Jul 2008, 11:23 pm

    taip siap2 teks, artikel, jokes, persoalan yg ingin diutarakan kat umah dlm microsoft word. pastu masuk cc nanti copy paste ajo..! x smpai limo minit.. kan save tu..

    oh ya, jgn lupo save siap2 teks tu nanti, takut2 komp terpadam la, jonuh nak taip balik..!

    ijakstory
    Nice boy from Keramat
    Nice boy from Keramat

    Male
    Number of posts : 3285
    Age : 37
    Location : AU3 Keramat Key EL
    JGR : 800
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-14

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by ijakstory on Thu 17 Jul 2008, 1:52 am

    ini betul2 dah masuk tahap dewa kedekut ni...

    parah.. parah.. wakaka

    hazriel
    Ahli Baru
    Ahli Baru

    Male
    Number of posts : 94
    Age : 29
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-14

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by hazriel on Thu 17 Jul 2008, 2:05 am

    Ubah cara hidup:

    Orang kaya
    -kalau kete ada dua bijik, tambah lagi dua bijik. Nnt bleh claim rebate RM625. So nnt bleh dapat RM625 x 4. Tak kisah la walaupun kete tu guna sebijik je selalunya...atleast bleh tambah asset... hehe

    Orang miskin
    -kalau ada moto sebijik, bleh claim rebate RM150. Kalau sebulan isi minyak dulu2 RM150, skang ni kene isi RM210++. Terima kasih kerana dasar kerajaan untuk membantu rakyat miskin memang tercapai dengan memberi RM12.50 sebulan. Apalah sangat... 30sen subsidi tu lagi besar...
    -matikan enjin anda bila anda sampai di traffic light yg baru je bertukar color lampu merah...
    -matikan juga enjin moto anda ketika turun bukit... dont worry, pasal moto tak mcm kete, enjin mati pon nak brek takde poblem pnya...
    -bagi yg bujang, umah takde dapur, atau takde tempat bleh letak dapur (sewa bilik), so makan lah luar hari2 nasik putih telur mata dan sambal belacan...minumlah air suam...elok minum air suam lepas makan ni...bleh kurangkan risiko saket jantung...aku minum air suam hari2 pon dah bleh jimat RM60 sebulan taw... hehe

    *heh..dah jgn bagi aku taip lagi...lagi banyak aku ngarut kang...

    lady pink
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Female
    Number of posts : 1251
    Age : 107
    Location : Under my skin
    Referral : mebenk2u
    JGR : 920
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-08-22

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by lady pink on Sat 23 Aug 2008, 10:34 am

    sekarang da turun harga minyak...tu pon bbrapa sen je...

    rasdin17
    Ahli Komited
    Ahli Komited

    Male
    Number of posts : 3244
    Age : 33
    Location : near my office
    JGR : 1740
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-11

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by rasdin17 on Sat 23 Aug 2008, 11:49 am

    ron 97- 15 sen
    ron 92- 22 sen
    diesel 8 sen

    ada ker shahril samat suruh sapa pkai minyak 92 jer. Sbb tue dia trunkan sampai 22 sen

    ijakstory
    Nice boy from Keramat
    Nice boy from Keramat

    Male
    Number of posts : 3285
    Age : 37
    Location : AU3 Keramat Key EL
    JGR : 800
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-14

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by ijakstory on Sat 23 Aug 2008, 1:46 pm

    tak patut, tak patut... huhu

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Sun 24 Aug 2008, 11:42 am

    bagi aku lah..harga minyak ini selain membebankan rakyat, ia juga telah men'downgrade'kan kehidupan..bukankah status sesebuah negara dilihat dari segi kualiti kehidupan rakyatnya..

    dari segi kenderaan, sepatutnya kita lebih baik dari negara jiran kita Indonesia, ni tak..aku tengok kat berita, kenderaan Indonesia bukan main hebat lg, kereta2 sedan kurang kalau dibandingkan dgn MPV or SUV..
    negara kita banyak kancil dari sedan dan mpv..

    jika negara kita ni terus dirundung harga melampau ni secara berpanjangan, maka tak payahlah kita mengeluarkn minyak lg..baik beli jer minyak dari negara luar..jadi kita tak terasa mcm ada udang di sebalik batu..


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    ZulBM
    Ahli Pendiam
    Ahli Pendiam

    Male
    Number of posts : 212
    Age : 51
    Location : Putrajaya
    JGR : 200
    Maritial status : Married
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-08-30

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by ZulBM on Mon 01 Sep 2008, 8:14 pm

    mebenk2u wrote:bagi aku lah..harga minyak ini selain membebankan rakyat, ia juga telah men'downgrade'kan kehidupan..bukankah status sesebuah negara dilihat dari segi kualiti kehidupan rakyatnya..

    dari segi kenderaan, sepatutnya kita lebih baik dari negara jiran kita Indonesia, ni tak..aku tengok kat berita, kenderaan Indonesia bukan main hebat lg, kereta2 sedan kurang kalau dibandingkan dgn MPV or SUV..
    negara kita banyak kancil dari sedan dan mpv..

    jika negara kita ni terus dirundung harga melampau ni secara berpanjangan, maka tak payahlah kita mengeluarkn minyak lg..baik beli jer minyak dari negara luar..jadi kita tak terasa mcm ada udang di sebalik batu..

    Nak tengok org2 yg suruh tukar gaya/cara hidup naik basikal ke, tak pun naik bas, tak pun pool car sbb kat putrajaya ni dia orang duduk se presint.... senyum

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Tue 02 Sep 2008, 6:03 pm

    Petikan Utusan Malaysia hari ini..

    KUALA LUMPUR 1 Sept. - Kenaikan harga minyak
    dunia dijangka kembali menghantui pasaran saham tempatan kerana
    penurunan yang berlaku lebih sebulan lalu hanya bersifat sementara.
    Sehubungan itu, kelegaan yang dirasai oleh rakyat Malaysia, (selepas
    kerajaan mengumumkan pengurangan harga minyak) tidak akan berkekalan,
    kata Pengarah Eksekutif Jupiter Securities Sdn. Bhd., Nazarry Rosli.

    Beliau berkata, pasaran meramalkan harga minyak akan melambung semula pada bila-bila masa selepas mengalami pembetulan teknikal.

    Katanya, berdasarkan trend penurunan itu, harga bahan bakar itu
    telah merosot daripada 33 peratus pada awalnya kepada 55 peratus dalam
    tempoh lebih sebulan lalu.

    ''Selepas mencecah kejatuhan harga sebanyak 55 peratus, ia dijangka
    akan naik atau kalau jatuh lagi pun ia hanya akan merosot pada tahap 68
    peratus.

    ''Selepas itu (kejatuhan 68 peratus), harga minyak tidak mungkin susut lagi,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

    Beliau berkata, kejatuhan harga minyak akibat pembetulan teknikal itu begitu ketara dan sangat tinggi.

    Rekod tertinggi harga minyak mentah dunia yang dicatatkan setakat
    ini ialah AS$147.21 (RM476.96) iaitu pada 11 Julai lalu sebelum
    menjunam dan berada pada harga semasa sekitar AS$112 (RM379.68) hingga
    AS$120 (RM406.08) setong.

    Mengulas mengenai jangkaan harga minyak apabila bahan api itu
    kembali melonjak, Nazarry berkata: ''Kemungkinan besar ia mampu
    mencecah paras AS$147, harga sebelum kejatuhannya''.

    Sebelum ini, bank pelaburan, Goldman Sachs meramalkan harga minyak
    berada di sekitar AS$150 (RM508.50) hingga AS$200 (RM678) setong dalam
    tempoh 24 bulan selepas berlaku pembetulan teknikal.

    Beliau berkata, pasaran tempatan juga tidak menolak harga minyak
    berupaya melonjak ke paras tersebut kerana spekulasi kenaikan harga
    komoditi emas hitam itu tetap kukuh.

    Mungkinkah harga sekarang hanya sementara ???






    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    ZulBM
    Ahli Pendiam
    Ahli Pendiam

    Male
    Number of posts : 212
    Age : 51
    Location : Putrajaya
    JGR : 200
    Maritial status : Married
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-08-30

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by ZulBM on Wed 03 Sep 2008, 8:54 am

    Mungkin.....macam2 boleh berlaku!!!

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 3:01 am

    cara hidup memang dah berubah.. cuma tak pasti dapat tak tanggung kesan dari kenaikan harga minyak nie...

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 3:57 am

    sekarang dengar ceriter harga minyak dah turun lagi...aper cerita harga minyak kat stesen2?


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 4:13 am

    mebenk2u wrote:sekarang dengar ceriter harga minyak dah turun lagi...aper cerita harga minyak kat stesen2?
    tak tau la... kena tunggu pengumuman.. takleh wat spekulasi.... kalau turun bagus la.. nak raya dah nie...

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 4:16 am

    kalau turun memang lagi meriah raya...takler terfikir2 nak gi rumah sedara yg jauh2 tu...


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 4:19 am

    mebenk2u wrote:kalau turun memang lagi meriah raya...takler terfikir2 nak gi rumah sedara yg jauh2 tu...
    alah.. sebenarnya tak lari pun bajet sebulan andai kata minyak naik... gaya idup berubah mengikut beban kewangan semasa yang perlu kita tanggung pok...

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 4:21 am

    lari jugak bagi aku yang merokok nie...aku banyak spending pok...


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 4:22 am

    pastu harga rokok pon dah naik..mmg terasa...


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 4:23 am

    mebenk2u wrote:pastu harga rokok pon dah naik..mmg terasa...
    harga rokok mana leh turun punya... hehehe sakit gak.. minyak naik barang2 semua naik...

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 4:27 am

    kalau ikut tajuk thread...nak ubah gaya merokok aku..aku nak kurangkan 3-4 batang rokok sehari... haha


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 4:28 am

    mebenk2u wrote:kalau ikut tajuk thread...nak ubah gaya merokok aku..aku nak kurangkan 3-4 batang rokok sehari... haha
    ubah gaya tu maksud nya dari perokok kepada yang nati rokok.. baru berubah...

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 4:49 am

    reez80 wrote:
    mebenk2u wrote:kalau ikut tajuk thread...nak ubah gaya merokok aku..aku nak kurangkan 3-4 batang rokok sehari... haha
    ubah gaya tu maksud nya dari perokok kepada yang nati rokok.. baru berubah...

    tu berubah jugaklah... haha


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 5:06 am

    apa pun kalau minyak naik harga.. banyak lagi cara lain untuk jimatkan kos.. naik moto aje g keje.. tak pun guna public transport.. susah sket.. tapi jimat...

    kalau
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1775
    Age : 56
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-14

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by kalau on Sat 20 Sep 2008, 3:08 pm

    rega minyak naik...........aku turun keja naik moto jer......satu minggu budget keta aku tue boleh wat satu bulan budget minyak moto.....huhuhu......

    Sponsored content

    x percaya Re: Minyak Naik, mari ubah cara hidup..!

    Post by Sponsored content Today at 10:25 am


      Current date/time is Sat 03 Dec 2016, 10:25 am