JomGempaq Forum

Selamat datang ke Forum Jomgempaq


    Forum Rules

    Share

    Adiex
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 975
    Age : 33
    Location : somewhere!
    Referral : Admin
    JGR : N/A
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-15

    Forum Rules

    Post by Adiex on Sun 20 Apr 2008, 10:40 pm

    Hello ,
    sila baca peraturan forum sebelum melayari forum ini.

    Sistem Amaran
    (warning system)

    Bila korang petanda korang mencapai Infraction point tertentu, korang akan di banned daripada forum utk jangka masa tertentu. Peringkat dan jangka masa adalah seperti berikut :

    Sistem Amaran :



    • 25 - 4 hari di banned dari Forum
    • 50 - 7 hari di banned dari Forum
    • 75 - 14 hari di banned dari Forum
    • 100 – Di banned tetap (maksudnya mmg dah kena cop mohor tu..sampai bile2 pon kena banned…heheh)
    Avatar & Signature

    Sekiranya korang didapati menggunakan avatar atau signature yang melanggar peraturan, admin atau mods akan menghantar PM sekaligus akan meningkatkan level warning korang kepada 5 bagi setiap kali kesalahan.

    Diharap korang patuh apabila menerima PM ni. Sekiranya admin atau mods menghantar warning
    kedua, korang tidak akan diberikan keistimewaan utk meletak avatar / signature lg (tidak boleh meletak avatar / signature). Keistimewaan ini adalah tetap / berterusan dan warning level juga akan meningkat kepada 10.

    Kod Perlanggaran Forum (
    Violations Forum Codes)

    Linking

    Korang tidak dibenarkan utk

    [F1] Post link ke site yang mengandungi unsur sex yang jelas dan nyata.
    [F2] Post links ke site yang mengandungi penipuan software. (Hack software)
    [F3]Post links ke mana2 software haram (cetak rompaklah kirenya). SEKIRANYA tidak pasti sila hubungi mod (mod jgn lupa kasih no hp ek…heheheh).
    [F4] Post links ke "Warez" site atau serial number site.
    [F5]Link ke mana2 website yang berbaur perkauman, permusuhan/penghinaan agama, pemujaan syatian dll
    [F6] Post link yang tidak berkenaan atau tidak mendapat kelulusan Jomgempaq

    Posting

    Korang tidak dibenarkan utk

    [FP1] Merangsang kemarahan atau cuba untuk menghina ahli-ahli forum lain. (provokasi)
    [FP2] Post topic yg sama utk berulangkali atau dalam erti kata lain cross posting.
    [FP3] Membuka topic yang tidak berkaitan dgn board atau tidak sesuai dengan board tersebut. (off-topic)
    [FP4] Post atau link ke foto yg telah diedit oleh user lain tanpa persetujuan mereka.
    [FP5] Menyamar dengan tujuan untuk menyakiti/merosakkan/menimbulkan salah-sangka atau buruk sangka org lain, atau mengusik atau berjenaka dgn atas alas an hasad dengki atau dendam.
    [FP5] Post sentimen kefahaman dengan niat utk menyakiti perasaan atau menghina kaum lain atau dalam hal lain menggambarkan kaum lain dalam cara yg tidak baik atau negatif.
    [FP6] Pure spamming. membuka atau reply kepada topic dengan niat untuk membanjirkan forum
    [FP7] Post reply yang Cuma mengandungi satu atau dua perkataan.
    [FP8] Post reply yang Cuma mengandungi simbol.
    [FP9] Post reply yang mengandungi emoticon
    [FP10] Membuat report palsu atau double report terhadap org lain
    [FP11] Membuat 'Double post' / 'Tripple post' dengan sengaja

    bagi setiap kesalahan diatas, mata 'infraction' akan diberikan seperti berikut :

    Kesalahan Linking

    [F1]
    - 10 mata
    [F2]
    - 5 mata
    [F3]
    - 5 mata
    [F4]
    - 5 mata
    [F5]
    - 10 mata
    [F6]
    - 5 mata

    kesalahan Posting

    [FP1] - 10 mata
    [FP2]
    - 5 mata
    [FP3]
    - 5 mata
    [FP4]
    - 5 mata
    [FP5]
    - 10 mata
    [FP5]
    - 10 mata
    [FP6]
    - 50 mata
    [FP7]
    - 5 mata
    [FP8]
    - 5 mata
    [FP9]
    - 5 mata
    [FP10]
    - 10 mata
    [FP11]
    - 5 mata


    Warning level akan diberi bergantung kepada kesalahan forumer. Private Message akan diberi mengikut peraturan yg diberi di atas. Ahli akan diberi Infraction hanya sekiranya korang melakukan kesalahan bergantung kepada budi bicara moderator.

    Rayuan pembatalan Infraction point

    rayuan pembatalan infraction masih boleh dibuat dengan menghubungi mana2 supermods atau moderator. Sekiranya anda berjaya membuktikan yg anda tidak sepatutnya diberikan infraction warning atau sekiranya anda berjaya meyakinkan pihak staff yang anda tidak akan mengulangi kesalahan sama, Infraction warning korang maybe akan ditarik balik mengikut pertimbangan moderator.

    Disediakan oleh : jomgempaq admin
    Translate oleh : Blackrose


    Last edited by Adiex on Fri 18 Jul 2008, 2:41 am; edited 11 times in total (Reason for editing : updated!)

    Adiex
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 975
    Age : 33
    Location : somewhere!
    Referral : Admin
    JGR : N/A
    Maritial status : Single
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 2
    Registration date : 2008-03-15

    Re: Forum Rules

    Post by Adiex on Tue 22 Apr 2008, 7:14 pm

    tima kasih korang suma. sori aku terpaksa delete post korang bab nak cleankan forum rules thread bior nampak jelas. +Rep pade blackrose bab tlg translate rules ni :)

    /locked
    :08:

      Current date/time is Sat 03 Dec 2016, 12:40 pm