JomGempaq Forum

Selamat datang ke Forum Jomgempaq


    Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Share

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by mebenk2u on Fri 19 Sep 2008, 9:51 pm

    kalau wrote:aku nyer ASB tue aku amik bayo 20 tahun nyer......aduuuuuuu.......

    xder hal..simpanan hari tua..aku simpan dlam 500 jer sebulan...

    terlalu banyak spending lupa nak saving...


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by reez80 on Fri 19 Sep 2008, 9:54 pm

    mebenk2u wrote:
    kalau wrote:aku nyer ASB tue aku amik bayo 20 tahun nyer......aduuuuuuu.......

    xder hal..simpanan hari tua..aku simpan dlam 500 jer sebulan...

    terlalu banyak spending lupa nak saving...

    aku kalau dapat nak simpan 2k sebulan.. tapi memang tak dapat.... pasal aku kuat makan.. aku makan aje apa yang aku rasa nak makan.. hehhee.. tapi badan macan nie gak...

    kalau
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1775
    Age : 56
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-14

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by kalau on Fri 19 Sep 2008, 9:56 pm

    pasal makan nih aku tak kira sangat.......penting aku dah simpan, pasal auto cut dari gaji bayar ASB aku tue......

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by reez80 on Fri 19 Sep 2008, 10:13 pm

    kalau wrote:pasal makan nih aku tak kira sangat.......penting aku dah simpan, pasal auto cut dari gaji bayar ASB aku tue......

    ko main yang wat loan tu ke???

    kalau
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1775
    Age : 56
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-14

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by kalau on Fri 19 Sep 2008, 10:44 pm

    reez80 wrote:
    kalau wrote:pasal makan nih aku tak kira sangat.......penting aku dah simpan, pasal auto cut dari gaji bayar ASB aku tue......

    ko main yang wat loan tu ke???

    yep.....loan tue.......potong dari gaji tetiap bulan, 20 tahun......huhuhu.......

    ijakstory
    Nice boy from Keramat
    Nice boy from Keramat

    Male
    Number of posts : 3285
    Age : 37
    Location : AU3 Keramat Key EL
    JGR : 800
    Maritial status : Married
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-14

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by ijakstory on Fri 19 Sep 2008, 10:47 pm

    tak yah simpan .. kita enjoy!
    bulan depan kita dapat gaji lagi...

    cerah tak masa depan aku? twisted

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by reez80 on Fri 19 Sep 2008, 10:49 pm

    ijakstory wrote:tak yah simpan .. kita enjoy!
    bulan depan kita dapat gaji lagi...

    cerah tak masa depan aku? twisted

    takpe kalau kwsp ko banayak.. hehehe.. aku ciput je caruman nya.. kena la simpan...

    kalau
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1775
    Age : 56
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-14

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by kalau on Fri 19 Sep 2008, 10:56 pm

    ijakstory wrote:tak yah simpan .. kita enjoy!
    bulan depan kita dapat gaji lagi...

    cerah tak masa depan aku? twisted

    memang la cerah kalo ko nyer gaji tue dalam area 50,000 inggit tiap bulan.........

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 2:16 am

    kalau wrote:
    reez80 wrote:
    kalau wrote:pasal makan nih aku tak kira sangat.......penting aku dah simpan, pasal auto cut dari gaji bayar ASB aku tue......

    ko main yang wat loan tu ke???

    yep.....loan tue.......potong dari gaji tetiap bulan, 20 tahun......huhuhu.......

    aku punya simpan asb..bukan loan tp autodebit..


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 2:18 am

    mebenk2u wrote:
    kalau wrote:
    reez80 wrote:
    kalau wrote:pasal makan nih aku tak kira sangat.......penting aku dah simpan, pasal auto cut dari gaji bayar ASB aku tue......

    ko main yang wat loan tu ke???

    yep.....loan tue.......potong dari gaji tetiap bulan, 20 tahun......huhuhu.......

    aku punya simpan asb..bukan loan tp autodebit..
    tapi memang ada skim loan simpan dalam asb pok... ko tak tau ke???

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 2:23 am

    tu aku tau...tp aku rasa aku punya skim autodebit lagi profitable setelah aku bandingkan dia punya dividend...kalau yg loan..tahun pertama sampai beberapa thn kemudian blm tentu dpt keuntungan (dividend minus 12 months instalment)..
    aku punya plan..thn ni dah simpan 500 sebulan..thn depan naik 600..thn depan lg naik 700 camtu...


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 2:26 am

    mebenk2u wrote:tu aku tau...tp aku rasa aku punya skim autodebit lagi profitable setelah aku bandingkan dia punya dividend...kalau yg loan..tahun pertama sampai beberapa thn kemudian blm tentu dpt keuntungan (dividend minus 12 months instalment)..
    aku punya plan..thn ni dah simpan 500 sebulan..thn depan naik 600..thn depan lg naik 700 camtu...
    memang loan merugikan aje... interst tak tetap... baik aku simpan je dalam asb... memenag dapat dividennya banyak...

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 2:34 am

    skang aku nak invest kat bank rakyat pasal dier lagi untung..leh dpt 15% berbanding asb 7 8 9 10 %..


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by reez80 on Sat 20 Sep 2008, 5:07 am

    sebenarnya dapat simpan 10% dari income dah memadai.... lagi banyak lagi bagus...

    rasdin17
    Ahli Komited
    Ahli Komited

    Male
    Number of posts : 3244
    Age : 33
    Location : near my office
    JGR : 1740
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-11

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by rasdin17 on Sat 20 Sep 2008, 10:05 am

    mebenk2u wrote:skang aku nak invest kat bank rakyat pasal dier lagi untung..leh dpt 15% berbanding asb 7 8 9 10 %..

    Meben dah invest ker kat bank rakyat? Skang kouta seme penuh dan x bkak dah yang baru

    rasdin17
    Ahli Komited
    Ahli Komited

    Male
    Number of posts : 3244
    Age : 33
    Location : near my office
    JGR : 1740
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-11

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by rasdin17 on Sat 20 Sep 2008, 10:06 am

    reez80 wrote:
    mebenk2u wrote:tu aku tau...tp aku rasa aku punya skim autodebit lagi profitable setelah aku bandingkan dia punya dividend...kalau yg loan..tahun pertama sampai beberapa thn kemudian blm tentu dpt keuntungan (dividend minus 12 months instalment)..
    aku punya plan..thn ni dah simpan 500 sebulan..thn depan naik 600..thn depan lg naik 700 camtu...
    memang loan merugikan aje... interst tak tetap... baik aku simpan je dalam asb... memenag dapat dividennya banyak...

    Nanti ada masa den akan wat thread perbezaan asb dan asb loan

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 12:21 pm

    rasdin17 wrote:
    reez80 wrote:
    mebenk2u wrote:tu aku tau...tp aku rasa aku punya skim autodebit lagi profitable setelah aku bandingkan dia punya dividend...kalau yg loan..tahun pertama sampai beberapa thn kemudian blm tentu dpt keuntungan (dividend minus 12 months instalment)..
    aku punya plan..thn ni dah simpan 500 sebulan..thn depan naik 600..thn depan lg naik 700 camtu...
    memang loan merugikan aje... interst tak tetap... baik aku simpan je dalam asb... memenag dapat dividennya banyak...

    Nanti ada masa den akan wat thread perbezaan asb dan asb loan

    wokeh...bagus tu...boleh kita banding2kan..tengah buat ker skang? senyumm


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    rasdin17
    Ahli Komited
    Ahli Komited

    Male
    Number of posts : 3244
    Age : 33
    Location : near my office
    JGR : 1740
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-11

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by rasdin17 on Sat 20 Sep 2008, 1:08 pm

    wokeh...bagus tu...boleh kita banding2kan..tengah buat ker skang? senyumm[/quote]

    Apa yang tgh wat? Sebenarnya banyak nak masuk info relate financial n ekonomi kat sini. Tapi yang lain mcm kurang berminat

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 1:16 pm

    maybe derang blm terfikir nak rancang investment dgn serius atau belum kerja lg..sbb forumers cni kan banyak students..


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    kalau
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1775
    Age : 56
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-14

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by kalau on Sat 20 Sep 2008, 1:35 pm

    simpan lagi banyak, lagi la bagus......kan?

    rasdin17
    Ahli Komited
    Ahli Komited

    Male
    Number of posts : 3244
    Age : 33
    Location : near my office
    JGR : 1740
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-07-11

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by rasdin17 on Sat 20 Sep 2008, 1:38 pm

    kalau wrote:simpan lagi banyak, lagi la bagus......kan?

    Bagus mmg bagus. Tapi simpanan kena ada diversify. Maksud kalau nak simpan mana?

    mebenk2u
    Moderator
    Moderator

    Male
    Number of posts : 2434
    Age : 38
    JGR : 1860
    Maritial status : In relationship
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 7
    Registration date : 2008-04-24

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by mebenk2u on Sat 20 Sep 2008, 1:52 pm

    kalau ada 1-2 bank pun ok..sbb setakat nie bank malaysia takder yg lingkup..paling2 pun dorg merge..


    _________________
    No man is smart, except by comparison to those who know less.

    kalau
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1775
    Age : 56
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-14

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by kalau on Sat 20 Sep 2008, 1:59 pm

    rasdin17 wrote:
    kalau wrote:simpan lagi banyak, lagi la bagus......kan?

    Bagus mmg bagus. Tapi simpanan kena ada diversify. Maksud kalau nak simpan mana?

    ye la.....kalo dapat simpan lagi banyak kan lag bagus, kan......ASB tue ok gak......tak ader komen aku......

    reez80
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1808
    Age : 36
    Location : Kuching
    Referral : lady pink
    JGR : 50
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-16

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by reez80 on Sun 21 Sep 2008, 4:40 am

    azam aku tahun depan.. kalau dapat aku nak simpan 2k... ikat perut pun ikat la...

    kalau
    Ahli Aktif
    Ahli Aktif

    Male
    Number of posts : 1775
    Age : 56
    Respek :
    Amaran :
    0 / 1000 / 100

    Mood :
    Reputation : 0
    Duit : 0
    Registration date : 2008-09-14

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by kalau on Tue 23 Sep 2008, 5:42 am

    mak aii..........sampai cengitu lak.....jgn la sampai ko tak makan.....

    Sponsored content

    Re: Berapa Korang Simpan Dalam Sebulan ??

    Post by Sponsored content Today at 10:26 am


      Current date/time is Sat 03 Dec 2016, 10:26 am